VEERKRACHT THUIS!
Anne-Mie Van Kerckhoven

in Boeks, Gent, Belgie, from 23 Mar 2023 to 23 Apr 2023
Anne-Mie Van Kerckhoven (AMVK) stelt het boek Veerkracht Thuis! voor aan de studenten en het publiek van KASK & Conservatorium in Gent. Ze gaf hier les van 1991 tot 2016. Gedurende deze jaren stond ze vele studenten bij. Eerst als docent aan de afdeling 3D, later in het kader van een discussie- en reflectieplatform met nadruk op avant-garde tendensen in de beeldcultuur en teksten over kunst en kunstenaarschap door de eeuwen heen. Na een tijd begon ze ook haar eigen kunstenaarsreflecties te delen. Ze besloot deze losse verzameling concepten opgeschreven tussen 1976 en 2019 te systematiseren. Dit met de bedoeling ze te bundelen en daarna gratis ter beschikking te stellen aan een jongere generatie. Haar toenmalige stagiair Maxim Preaux nam in 2021 het initiatief om deze bundel vorm te geven. Preaux voegde er een eigen keuze van tekeningen en collages uit dezelfde periode uit AMVK’s beeldarchief aan toe. Het geheel is nu als boek uitgegeven, ten dele in eigen beheer, maar ook onder de vorm van een Track Report uitgave dat werd uitgedeeld als nieuwjaarsgeschenk aan de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

AMVK noemt het boek een “vademecum”, een handboek waarin specialistische informatie in overzichtelijke vorm wordt weergegeven. Concepten als ‘Thermodynamisch’, ‘Activatiegolven’, ‘Vuistregels’, ‘Randgevallen’ en ‘Schaars’ worden ingedeeld onder de vijf hoofdstukken: ‘Grensvoorwaarden’, ‘Het geheel wordt uitgerokken’, ‘De vereiste finesse’, ‘De buitenomtrek’ en ‘De waarde van dat wat voortduurt’.

Vanuit AMVK’s wens om de tekst ruim ter beschikking te stellen van ook andere kunststudenten en geïnteresseerden, neemt BOEKS – verbonden aan KASK & Conservatorium – het initiatief om deze ook als online publicatie een eigen gezicht te geven op haar website. Ter gelegenheid hiervan krijgt het boek daarnaast ook een maand lang een plaats in de BOEKS gaanderij. In samenwerking met Walter Siemons van S&S Galerie in Antwerpen wordt in het cellarium van de Kunstenbibliotheek een aanvullende selectie van haar drukwerk getoond. Op de avond van de boekpresentatie zal er hierbij voorgelezen worden uit het boek door vier oud-studenten van AMVK: Sharon Van Overmeiren, Julie De Kezel, Johanna Van Overmeir en Maxim Preaux kiezen zelf enkele notities uit het boek van hun voormalige mentor.0 works and 0 articles (until now)

112 views