Anne-Mie Van Kerckhoven maakt grootste kunstwerk voor Brussel



newspaper article by Frank Heirman.
published on 05 Sep 2023 in Gazet Van Antwerpen

Aan de gevel van Kanal in Brussel hangt een kunstwerk van liefst 1400 vierkante meter. In felle kleuren en figuren brengt de Antwerpse Anne-Mie Van Kerckhoven een ode aan de hoofdstad zoals zij die zich herinnert en beleeft. “Ik hoop dat de voorbijgangers er energie uit putten”, zegt de kunstenares.

De modernistische en beschermde Citroëngarage aan het Brusselse Kanaal en het Sainclettesquare moet in de toekomst uitgroeien tot het grootste museum van hedendaagse kunst van België. De stad Brussel sloeg daarvoor de handen in mekaar met Centre Pompidou in Parijs. In afwachting van Kanal – Centre Pompidou krijgen passanten een gigantisch kunstwerk op de gevel te zien. Vorig jaar mocht de Brits-Franse kunstenares Laure Prouvost als eerste een ontwerp aanleveren. Nu is het de beurt aan de Antwerpse Anne-Mie Van Kerckhoven. Haar ‘Façade’ blijft er tot voorjaar 2024 hangen.

Anne-Mie Van Kerckhoven kreeg de vrije hand voor haar gigantische print op zeildoek. Ze liet zich inspireren door de rijke kunstgeschiedenis van de hoofdstad en haar persoonlijke herinneringen zoals zij Brussel in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw heeft beleefd. Dat resulteerde in een bonte parade van figuren en vormen, met al dan niet verdoken verwijzingen naar het surrealisme, Brusselse cafés en volksfiguren. Het kunstwerk vormt tegelijk een overzicht van haar oeuvre. 

“De opdracht was beangstigend maar ook uitdagend”, blikt Anne-Mie Van Kerckhoven terug. “Ik hoop dat de kleurrijke scènes een beetje optimisme voor de toekomst geeft.”




read online: https://www.gva.be/cnt/dmf20230905_94112051

Related solo exhibitions: FAÇADE: a Stage for Brussels
596 views