Terwijl de collectie oude en moderne kunst van Vlaanderen terugkeert naar het gerenoveerde KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen), maakt de Vlaamse Gemeenschap zich op voor een tweede infrastructurele sprong voorwaarts die het museumlandschap verder naar een internationaal niveau tilt. Het regeerakkoord voorziet een nieuw gebouw voor het M HKA, waar ook de collectie hedendaagse kunst permanent zichtbaar zal worden binnen een consistent verhaal.

Parallel aan dit infrastructuurtraject begint het M HKA met de voorbereiding van een inhoudelijke sprong. We nemen de feestelijke opening van onze zusterinstelling als symbolisch startpunt voor onze toekomstige uitdagingen. De artistieke- en collectieteams van het M HKA selecteerden samen twee dozijn kunstenaars die volgens hen deel zouden kunnen uitmaken van onze referentiekaders. Sommigen zijn al kernkunstenaars binnen de collectie, anderen zijn kunstenaars die het museum graag in de collectie wil opnemen. Veel van de met het M HKA verbonden namen komen hier niet aan bod, omdat ze al een wezenlijk deel uitmaken van het referentiekader. De presentatie biedt zo 24 mogelijke stukken van een toekomstige puzzel, 24 internationale sleutelkunstenaars die later in het nieuwe hedendaagse kunstmuseum gepresenteerd kunnen worden, en de ambities op langere termijn weerspiegelen.

Museum in beweging kondigt hiermee een nieuw hoofdstuk aan voor de toekomst. De presentatie is vernoemd naar het gelijknamige boek dat handelt over de praktijk van musea voor hedendaagse kunst, dat is immers de specifieke uitdaging die zich nu stelt. Het M HKA zal zijn historiografie parallel aan het bouwproces verder onderzoeken. Gepresenteerd over twee verdiepingen, pakt het M HKA uit met een eerste indicatieve aanzet, een oefening tot reflectie die zal verdergroeien met de vorm van het museum, gebouw en de toekomst van zijn collectie.

MetEtel Adnan, Marcel Broodthaers, Lili Dujourie, Marlene Dumas, Jimmie Durham, Andrea Fraser, Yang Fudong, Shilpa Gupta, Dorothy Iannone, Ilya & Emilia Kabakov, Nikita Kadan, Yayoi Kusama, Taus Makhacheva, Gordon Matta-Clark, Hana Miletić, Laure Prouvost, Walter Swennen, Jos de Gruyter & Harald Thys, Otobong Nkanga, Nicola L, Anne-Mie Van Kerckhoven, Allan Sekula, Nicolás Uriburu, Haegue Yang.Museum in beweging


from 16 Sep 2022 to 08 Jan 2023
in M HKA, Antwerpen, Belgium.


833 views